С.Завалій і Т.Сакара вітають В.СмєловуОсь і сталася довгоочікувана подія – 5 серпня в Ріо-де-Жанейро розпочалися ХХХІ Олімпійські ігри сучасності та ХV літні Паралімпійські ігри. З цієї нагоди в Петровому на площі перед будівлею районної ради відбулася урочиста церемонія підняття Державного прапора України. На ній були присутні керівники району Сергій Завалій та Тамара Сакара, працівники установ та підприємств, представники громадськості, юні спортсмени. Почесним гостем заходу стала Віра Смєлова, яка має безпосереднє відношення до олімпійського руху, адже свого часу, як тренер, виховала двох олімпійських чемпіонів, тож по праву відзначена званнями Заслуженого тренера Радянського Союзу і України, державними нагородами, є почесним громадянином Петрового.
С.Завалій і Т. Сакара привітали учасників зібрання, нагадали, що серед 206 членів Олімпійської збірної України, які змагатимуться у 27 видах спорту, є і троє представників нашої області, висловили сподівання, що наша команда виступить гідно, і Державний прапор України не раз майорітиме над олімпійськими аренами. Очільники району наголосили, що підтримують розвиток фізичної культури і спорту, докладають зусиль задля поліпшення матеріальної бази, висловили сподівання, що і наші спортсмени достойно представлятимуть район на різних змаганнях. Вони побажали успіхів спортсменам, всім нам – мирного неба.

герб та прапор УкраїниЯк народжувалася Українська держава

2016 рік, коли Україна відзначає 25-ліття незалежності, Український інститут національної пам’яті назвав Роком Державності – на честь низки історичних подій, які привели до проголошення, а потім відновлення Україною незалежності у ХХ столітті.
24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України, що був схвалений Всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Хоча 24 серпня 1991 року стало початком відліку історії сучасної Української державності, історики сходяться у висновках, що того дня насправді відбулося відновлення Державної незалежності України.
Уперше в ХХ столітті незалежність України була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Держава проіснувала 3 роки. Це був час безперервної боротьби за її збереження. Вже тоді Україна мала всі ознаки держави: територію, окреслену кордонами, герб, військо, грошову систему, мову, налагоджені дипломатичні відносини з іншими державами.

Петрівщина - рідний край!

Легенди і перекази про козацькі могили

Серед безкраїх степових просторів Петрівщини, на полях золотавої пшениці, зеленої, як рута, кукурудзи, жовтих голівок соняшника, підіймаються земляні кургани, які в народі називають могилами: Чубата, Бараняча, Квасова.
Теплий вечір м’яко огортає напалену літнім сонцем родючу землю. Легкий вітер доносить ледь чутний запах чебрецю, п’янкий аромат щойно скошеної трави. Нічний степ живе своїм життям: шарудять у траві миші, співає пісню високо в небі жайвір, сперечаються на своїй мові у траві цвіркуни. Пахне м’ятою, полином, барвінком, сокирками. Від легкого подиху вітру перекочуються хвилі на полях, порослих типчаком, пирієм, ковилою. Багато переказів і легенд таїть в собі степова Петрівська земля.

Кривошея Василь ПетровичВін був воїном і трудівником

Сумна подія для ветеранської організації та громади району сталася кілька днів тому. На 89-у році життя пішов у вічність активний член районної організації ветеранів України, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні Кривошея Василь Петрович.
Народився Василь Петрович 1 квітня 1927 року в селі Головківці Олександрійського району.
У 1944 році був призваний до лав Радянської Армії, де проходив службу до 1951 року.
У тому ж році, після звільнення з армії, розпочав трудову діяльність на Байдаківському вугільному розрізі, а з 1962 року працював на Балахівському вуглерозрізі.
Все своє життя Василь Петрович віддав вугільній промисловості, працюючи машиністом гірничо-транспортних машин, помічником машиніста екскаватора, машиністом екскаватора.
У 1985 році вийшов на пенсію за віком, але продовжував працювати на вуглерозрізі «Балахівський» до 1989 року.
Батьківщина високо оцінила заслуги Василя Петровича. За мужність та героїзм, виявлені в роки Великої Вітчизняної війни, та за звитяжну працю він був нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІІ ступеня, орденом „За мужність”, медалями «За перемогу над Німеччиною», медаллю Жукова, „Захиснику Вітчизни”, „Ветеран праці” та багатьма іншими нагородами.
Неодноразово відзначався грамотами та подяками районного та обласного рівнів, а також відомчими нагородами Міністерства вугільної промисловості. У 1980 році занесений у Книгу Пошани трудової слави розрізу «Балахівський».
Василь Петрович любив життя, був надзвичайно активною, авторитетною і шанованою людиною, його неодноразово запрошували на зустрічі з молоддю, з якою він ділився спогадами про роки війни, розповідав про працю гірників.
До нього часто зверталися люди - одні за мудрою порадою, інші - просто поспілкуватись з приємною, мудрою і доброю людиною.
Разом з дружиною Ганною Макси-мівною (нині покійною) вони виховали двох дітей - Тамару та Олександра (син, на жаль, теж вже покійний), які подарували йому чотирьох онуків з якими він дуже любив бавитись.
Невблаганна хвороба та похилий вік зробили свою чорну справу: 5 серпня 2016 року перестало битися серце цієї хорошої людини.
Члени Петрівської районної організації ветеранів України глибоко сумують з приводу смерті Василя Петровича. Висловлюємо щире співчуття близьким, рідним та друзям покійного.
Світла пам’ять про цю мужню і достойну людину назавжди збережеться в серцях всіх, хто його знав.
Царства небесного Вам, дорогий друже.

Петрівська райдержадміністрація, Петрівська районна рада, Петрівська районна організація ветеранів України.

 

З настанням весняно-літнього періоду на вулицях та дорогах України спостерігається помітне зростання кількості мопедів та мотоциклів. Це й не дивно: досить простий в керуванні апарат за доволі доступною ціною приваблює багатьох бажаючих покататися  «з вітерцем». За кермом скутера можна побачити як підлітків, а часто й дітей, так  і пенсіонерів. Здавалося б, винайдено нарешті ідеальний транспортний засіб, однаково зручний для всіх…
Раптова поява на дорозі скутериста досить небезпечна. Ще небезпечніше, коли за кермом мопеда чи мотоцикла діти. Найменша похибка - і може статися непоправне лихо.
Посвідчення водія категорії «А1» видається особам за умови,  що вони досягли 16-річного віку, не мають медичних протипоказань, закінчили підготовку, перепідготовку водіїв  транспортних  засобів   за   відповідними   програмами   в акредитованих департаментом Державтоінспекції МВС закладах,  про що  отримали  свідоцтво  про  закінчення  закладу  з підготовки,   перепідготовки  і  підвищення  кваліфікації  водіїв, склали іспити в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції. 

Як відомо, у Благовіщенському (донедавна – Ульяновському) районі нашої області стався спалах гострої кишкової інфекції. Більше 40 осіб госпіталізовано до інфекційного відділення центральної районної лікарні. Причиною спалаху стало вживання готових страв у кафе м. Благовіщенського на поминальних обідах та хрестинах. Серед постраждалих – не лише дорослі, а й троє дітей віком до 18 років, наймолодшій дитині 2 роки 9 місяців.
У ході епідрозслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили ряд грубих порушень санітарного законодавства працівниками кафе. Матеріали розслідування направлені до прокуратури області для вжиття заходів.
Держпродспоживслужба області нагадує, що літо - сезон для активізації гострих кишкових інфекцій, ос-кільки створюються сприятливі умови для розмноження і поширення шкідливих бактерій у довкіллі.

Маріупольське дербі: одна гра зі знаком «плюс», інша – зі знаком «мінус»

Отже минулий тиждень для футболістів з Петрівщини минув під знаком протистояння з однією з найсильніших команд зі Сходу України, ще донедавна представником Української Прем’єр-ліги – маріупольським «Іллічівцем». Що цікаво, що за день після цього протистояння між собою помірялися силами й дублери обох команд – в Петровому на стадіоні «Інгулець» зійшлися в рамках чемпіонату України серед клубів другої ліги «Інгулець 2» та «Іллічівець-2».
Слід зазначити, що обидва ці поєдинки викликали в петрівських уболівальників діаметрально протилежні настрої та емоції. Хоча, відверто кажучи, нічого такого аж вкрай несподіваного не сталося: напевне, мало хто розраховував, що в Маріуполі наші хлопці зможуть здолати «Іллічівець», який зараз, як мовиться, «на ходу», й до звітного поєдинку підійшов без очкових втрат. До речі, «Іллічівець» став однією з тих команд, які зазнали в міжсезоння найпотужнішого кадрового оновлення, а головним здобутком команди, безумовно, є її головний тренер, досвідчений і добре знаний у вітчизняному футболі спеціаліст Олександр Севідов, у послужному списку якого досвід роботи з цілим рядом клубів Прем’єр-ліги, зокрема донецьким «Металургом», дніпродзержинською «Сталлю», ужгородською «Говерлою», львівськими «Карпатами» та харківським «Металістом», а також клубом зі столиці Молдови – кишинівським «Зімбру».

Щорічно, в період весни і літа, відбувається велика кількість лісових пожеж, що несе за собою значні матеріальні і природні збитки,а в деяких випадках не виключені і людські жертви. По статистиці - найбільша кількість джерел вогню виникає у святкові і вихідні дні, тобто в період найбільшого скупчення людей. Тому саме в період відпочинку люди мають бути особливо обережними при використані вогню.
 
         Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил поведінки у лісі!

-Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі.
Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:
- розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;
- місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);
- не залишайте вогнище без нагляду;
- коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;
- кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.
  Категорично забороняється:
- підпалювати ліс, аби подати сигнал про порятунок;
- підпалювати суху траву на галявинах у лісі та на землях, що межують з лісами.
Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

- не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік. Рухайтесь проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
- з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню;
- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, рот і ніс прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;
- гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть впасти та травмувати вас;
- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;
  - після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.
Співробітниками Петрівського РС У ДСНС України в області проводиться значна робота по забезпеченню протипожежної безпеки в лісових масивах району. З початку пожежонебезпечного періоду було проведено 14 рейдів (метою яких є профілактика лісових пожеж, моніторинг стану лісових масивів). Ведеться пояснювальна робота з відпочиваючими та місцевими жителями щодо дотримання правил пожежної безпеки в лісах .

Андрій Пащенко, начальник ДПРЧ 32 У ДСНС у Кіровоградській області