Грип тримає Україну в лещатах

В Україні зафіксовано 171 летальний випадок, спричинений грипом

Cеред померлих є двоє дітей віком до 17 років, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я. Найбільша кількість жертв в Одеській, Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях.

Проведений аналіз показав, що всі померлі не мали щеплень проти цього захворювання.

В одинадцяти областях країни нині зафіксовано перевищення епідемічного порогу на понад 50%.

З початку епідемічного сезону зареєстровано понад 3 мільйони 200 тисяч хворих на грип та ГРВІ, тобто перехворіло понад 8% населення. Понад половину від загальної кількості тих, хто захворів - діти віком до 17 років, повідомили в Мінохоронздоров’я.

У Київській області оголосили надзвичайну ситуацію у зв’язку з поширенням захворювань на грип та ГРВІ.

МОЗ прогнозує другу хвилю грипу

Ранньої весни варто очікувати нової хвилі захворюваності на грип. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

На запитання журналістів, чи варто чекати в лютому нового сплеску епідемії, міністр сказав: «Так, ми чекаємо, але я сподіваюся, що не буде такої масштабності».

«Загалом, сезонність грипу така, що перша хвиля – це до кінця року, останні кілька тижнів плюс перші дві-три тижні нового року, і потім друга така хвиля – це рання весна», - пояснив він.

Як відомо, у вівторок Міністерство охорони здоров’я констатувало в Україні епідемію грипу.

Епідеміологічний поріг перевищено в 18 областях, при цьому в 11 областях епідпоріг перевищено на 50%.

Від свинячого грипу на Кіровоградщині померли четверо людей.

В обласній лікарні від ускладнень грипу померли 9 людей. У чотирьох з них після смерті виявили вірус грипу A (H1N1), повідомив в ефірі на каналі «Кіровоград» головний позаштатний лікар департаменту охорони здоров’я, завідувач відділенням пульмонології обласної лікарні Олександр Рижко. За інформацією лікаря, пацієнти мали складні супутні захворювання.

Як уже повідомляли раніше, від свинячого грипу на Кіровоградщині померли вагітна жінка, молодий та 50-річний чоловіки.

 У Кіровограді незабаром відкриють місцевий Охматдит

Тривають ремонтні роботи в корпусах дитячої обласної лікарні, хід яких, проінспектував голова ОДА Сергій Кузьменко. За словами будівельників, до 15 лютого будуть завершені внутрішні роботи, тому медпрацівники зможуть обробити приміщення для здачі його в експлуатацію.

У корпусах вже встановлено сучасне обладнання, якого немає навіть в Охматдиті. Пишаються лікарі новою кисневою системою, яка працює на основі модулів із подачею стисненого повітря. Разом з тим закуплено нові операційні столи та лампи, сучасне обладнання в маніпуляційні кімнати.

Як швидко вдасться завершити зовнішні роботи, прогнози робити зарано, адже для цього потрібні сприятливі погодні умови. Будівельники планують облаштувати центральний вхід, який давно не використовувався, збудувати паркан, озеленити територію, а також протягом року привести до ладу й інші приміщення на території дитячої обласної лікарні. За словами Сергія Кузьменка, територія буде перепланована: деякі корпуси будуть відремонтовані, а деякі – демонтовані і на їхньому місці з’являться ігрові майданчики та зони відпочинку. Приміром, вже зараз будується нове приміщення для пральні, а старе буде демонтовано.

На все це витрачено близько 60 млн грн державних коштів. Капітальний ремонт основного корпусу обійшовся у 35 млн грн коштів фонду регіонального розвитку та 5 млн грн коштів обласного бюджету.

 У Кіровограді навчатимуть майбутніх лікарів

Про це під час апаратної наради повідомив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

Торкнувшись питання реформування у 2016 році медичної галузі, Сергій Кузьменко особливу увагу звернув на важливість підготовки кваліфікованих спеціалістів для медичних закладів області. Адже, за словами посадовця, на Кіровоградщині сьогодні відчувається гострий брак медпрацівників, зокрема, існує більше 1,3 тис. вакансій лікарів:

– Це означає, що будь-які наші намагання покращити ситуацію у медичній галузі будуть недостатніми, допоки ми не вирішимо саме кадрове питання. Цю проблему ми намагаємося розв’язати протягом останніх років, але, на жаль, більшість наших студентів, які навчаються в інших містах, по завершенні медичних вишів приймають рішення залишитись за місцем навчання, – констатував Сергій Кузьменко.

– Аби зрушити цю проблему з місця, нами у минулому році було проведено низку зустрічей з керівництвом Донецького національного медичного університету, внаслідок чого було прийняте спільне рішення про розміщення у Кіровограді відділення зазначеного навчального закладу. Ми також провели перемовини з Національною поліцією України, з тим, аби передати приміщення колишнього юридичного інституту на баланс Міністерства охорони здоров’я України, аби там могли навчатися майбутні медики. Проте, допоки це питання розглядається, вже прийняте рішення про оренду зазначеного приміщення, що дасть можливість вже у нинішньому році розпочати там навчальний процес. Завдяки цьому ми зможемо нарешті досягти прориву у питанні забезпечення медичних закладів області власними спеціалістами, – наголосив голова облдержадміністрації.

Очікується, що вже у квітні нинішнього року розпочнеться перший набір абітурієнтів до кіровоградської філії Донецького національного медичного університету, де навчатимуться близько 500 майбутніх медиків.

 Підготував Олександр Дога.