Грип, застуда, нежить…

Для профілактики грипу можна приготувати такий напій: склянкою води залити одну столову ложку подрібненого дев’ясилу і кип’ятити 10 хвилин. Відвар охолодити, профільтрувати і покласти в нього столову ложку меду. Приймати по одній столовій ложці тричі на день за годину до їжі.

Від болю в горлі: до склянки звичайної води додати дві чайні ложки яблучного оцту, для підсилення ефекту можна додати ще й 1 – 2 краплі йоду. Цим розчином полоскати горло якомога частіше – через кожні 1 – 2 години. Половину склянки використати на полоскання, решту випити.

Чай з імбирю, кориці та клюкви – ефективний засіб від застуди. Тертий корінь імбирю – 1 ст.л., мелену корицю – 1ч. л., протерту свіжу, або заморожену журавлину - 2 ч. л. покласти в фарфоровий заварний чайник, залити 0,5 л окропу, чайник обгорнути рушником. Через 20 хвилин напій готовий.

Нежитю можна позбутися, насипавши в шкарпетки на ніч суху гірчицю, або приклеївши до ступнів гірчичний пластир. А ще кращий ефект буде, якщо гірчицю замінити гасом. Перед сном потрібно ним змастити ноги, в теплі шкарпетки також покласти шматок тканини, змащений гасом, одягти їх на ноги на ніч. До ранку ваш стан значно поліпшиться.

Як відрізнити грип від ГРВІ

При грипі – слабкість і неможливість збити температуру, а при ГРВІ – нежить і збільшені лімфовузли

ГРИП:

Початок захворювання різкий, впродовж 1 - 2 годин температура піднімається до 39 – 40 градусів, тримається не менше 3 днів, погано збивається.

Симптоми: біль у м’язах, пітливість, пропасниця, головний біль, світлочутливість. Горло червоне, набрякає. На другий день – кашель, біль у грудях. У дітей може бути блювота і пронос, у дорослих – діарея.

Нежить майже відсутній, або, як правило, проходить за 2 дні. Можливе чхання і вірусний кон’юктивіт.

Нальотів на слизовій і збільшення лімфовузлів, як правило, немає.

Тривалість хвороби – до 10 днів (температура тримається 4 – 5 днів). Після хвороби відчувається слабкість і головний біль.

ГРВІ:

захворювання починається поступово, симптоми з’являються впродовж 1 – 2 днів. Температура не вища 38 – 38,5 градусів, за 2 – 3 дні знижується.

Симптоми: розбитість, але без яскраво виражених болів, червоне і рихле горло, кашель. Блювота і порушення роботи кишківника бувають рідко.

Сильний нежить, який супроводжується сльозотечею і сильним чханням.

Як правило, є нальоти на слизовій і збільшені лімфовузли.

Тривалість хвороби – не більше 7 днів. Після хвороби людина, зазвичай, не відчуває втоми і слабкості.