Смачно, але й небезпечно!

Збирати гриби необхідно лише в екологічно чистій місцевості. Не збирайте пошкоджених, перестиглих чи невідомих вам грибів; не дозволяйте їх збирати і вживати дітям. Чистити, мити, готувати плоди слід у день їх збирання. Перед приготуванням гриби необхідно обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин і процідити.

У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищенням слиновиділення, болем у животі, проносом.

А найкраще вживати гриби лише промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат.

Бережіть своє життя і здоров’я!  

Якщо знайдено незнайомий предмет

Під час осінньо-польових робіт збільшується небезпека знаходження боєприпасів .Тож потрібно знати, що робити в таких випадках: 

- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його; 

- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте  різними речами;

- помітьте місце знаходження його будь-яким чином: палицею, клаптиком  паперу тощо;

- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101». 

Дотримання цих нехитрих правил дозволить  уникнути надзвичайних ситуацій. 

Правила пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням та електронагрівальними приладами 

Рятівники  ДСНС  нагадують основні правила та вимоги:

*Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

*Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

*Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7х0,5 м , що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

Температура зовнішньої поверхні електронагрівальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.

Для опалення невеликих приміщень, у тому числі підприємств торгівлі (кіоски, ларьки), пересувних побутових приміщень для будівельників можуть застосовуватись масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЕ - 1, ЕК - 2, із закритими нагрівальними елементами.

У випадку виникнення пожежі телефонуйте 101.

В’ячеслав Бакун, командир відділення ДПРЧ-32 У ДСНС у області