Уже давно віддзвеніли Чорнобильські дзвони, а ми ще пам’ятаємо тих, хто пішов у вогонь, вони увійшли у стогін і душу, болем очорнену до дна! Імена цих мужніх героїв, які виявили жертовність, високий патріотизм, та ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу, пам’ятає вся Україна. Першими до ЧАЕС приїхали 28 пожежників м.Чорнобиль, які вступили в нерівну боротьбу з атомною стихією, взяли на себе жар полум’я і смертоносний подих реактора. Було зроблено все можливе, щоб зупинити пожежу. До 5 год. ранку це все-таки вдалося зробити! Пожежники змінювали один одного, бо довго залишатися на місці аварії було неможливо. Майже всі вони віддали життя в тій боротьбі. Після них були тисячі інших героїв-ліквідаторів, в тому числі ій понад 150 мешканців Петрівського району, які ціною власного здоров’я, а інколи й життя зупинили «смертельного монстра», що непомітно вбивав усе живе.

Одним з найвідоміших у нашій країні дослідників поставарійної чорнобильської зони відчуження є наш земляк, уродженець Петрового Сергій Паскевич.

Сергій Анатолійович Паскевич – кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України, автор та співавтор кількох наукових та науково-популярних книг, присвячених вивченню наслідків Чорнобильської катастрофи для довкілля, а також майже шести десятків наукових публікацій на цю ж тему, вміщених у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях і перекладених англійською, польською, іншими мовами.

Основна сфера досліджень Сергія Паскевича - вивчення екологічних наслідків радіаційного забруднення довкілля в зоні відчуження. Спостереження в чорнобильській зоні науковець розпочав ще з 1995 року. Головним об’єктом досліджень стали рослинні екосистеми зони відчуження. Зокрема, останнім часом чимало наукових розробок стосуються оцінки впливу на довкілля об’єктів, що споруджуються як в чорнобильській зоні відчуження, так і безпосередньо на проммайданчику Чорнобильської АЕС. Крім того, Сергій Паскевич – активний учасник досліджень Інституту проблем безпеки АЕС НАН України по перетворенню об’єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. Вчений відстоює доцільність будівництва в Україні власного сховища відпрацьованого ядерного палива. «Це рішення треба було ухвалити вже давно, - переконаний науковець.- У тому б були тільки вигоди.»

Вже 32 роки не вщухає біль у людських серцях, який ятриться з далекого вже 1986 року. Тоді світ дізнався про Чорнобильську катастрофу, що скалічила сотні тисяч життів.

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в світовій історії техногенна катастрофа, що спричинила тяжкі наслідки для людей і навколишнього природного середовища. Навіть сьогодні важко реально оцінити масштаби катастрофи. Число потерпілих тільки в нашій країні перевищує три мільйони чоловік. Страшно було невдовзі після аварії дивитися на покинуті міські квартали і приватні обійстя в навколишніх селах, де ще недавно вирувало життя. Тихо… Моторошно… Навіть пташиного співу не було чути. Ще й досі стоять вони, як мерці, дивлячись на світ очима вибитих вікон та дверей. І стоятимуть так ще не одне століття.

Чорнобильська катастрофа торкнулася всіх сфер життя – від академічної науки до людського побуту. Вона змінила долі мільйонів людей. Україна стала зоною екологічного лиха. Хоч і минуло вже 32 роки з моменту аварії, але біль не вщухає, пам’ять нагадує нам про ті страшні події.

Тривають об’їзди територій керівництвом району задля ознайомлення зі станом справ на місцях

Люди старшого та середнього віку пам’ятають пісню, в якій мова йде про фронтові дороги. Та вона цілком співзвучна з сучасністю, бо дороги України, за незначним винятком, нічим не кращі за фронтові, хоча за закопані в них мільярди гривень вже можна було б спорудити автобани до кожного найвіддаленішого села.

Як свідчать центральні засоби масової інформації, одна зі шведських фірм мала намір інвестувати кошти в будівництво автомобільних доріг в Україні, але її спеціалісти, ознайомившись зі станом наших доріг і технологією їхнього будівництва, були шоковані. Вони прийшли до висновку, що за великим рахунком, під час будівництва доріг загальноприйнятої технології взагалі не існує, бо вона не відповідає стандартам на жодному з етапів будівництва, як не відповідають стандартам і якість асфальту та інших компонентів, що повинні входити до складу дорожнього покриття.

Цьогоріч на ремонт шляхів Кіровоградщина отримає майже мільярд гривень – таких коштів область на дорожну галузь ще не бачила. Автомобілістів обнадіюють – не лише лататимуть ями і відновлюватимуть покриття, а й завершуватимуть будівництво раніше розпочатих трас. Серйозне оновлення дорожної інфра-структури – одне зі стратегічних завдань влади на 2018 рік, наголошує очільник регіону Сергій Кузьменко.

Що зроблено?

Торік Служба автомобільних доріг області освоїла майже 700 мільйонів гривень на ремонтно-будівельні роботи різної складності. Цифра, констатують економісти, удвічі більша, за ту, що була у 2016-му. Завдяки стабільному фінансуванню вдалося реконструювати близько сотні кілометрів шляхів.

Від щирого серця вітіємо дорогу, милу, добру шанувальницю газети «Трудова слава» Філіпенко Раісу Іванівну з 88-ю весною.

Нехай зозуля тобі накує ще багато літ.

Хай доля твоя буде світла,
Хай щастя буде довгим і рясним.
Земля нехай дарує тобі здоров’я,
А небо - ясне сонце і мирну синь!

Любимо, поважаємо - друзі, сестри.

Я працюю на посаді завідувача відділення денного перебування у Петрівському територіальному центрі вже другий рік. У силу своєї професії доводиться зустрічатися та спілкуватися з багатьма людьми. Зі своїх власних спостережень можу сказати, що добрі, чуйні, вдячні люди мені зустрічаються значно частіше. Про одну з таких людей і хочу вам розповісти.

У березні 2017 року доля познайомила мене з прекрасною жінкою: дуже доброю, ввічливою, милою і просто хорошою людиною, – Раїсою Іванівною Філіпенко. Тоді територіальним центром було оголошено літературний конкурс, присвячений Міжнародному жіночому дню 8 Березня, в якому Раїса Іванівна вперше взяла участь. За підсумками конкурсу вона здобула перемогу у номінації «Кращий вірш про жіночу долю», і мені пощастило особисто вручити їй подарунок та Диплом. Так і відбулося наше перше знайомство. Раїса Іванівна гостинно зустріла мене та соціального педагога Тетяну Гирик, запросила до своєї світлої, затишної, ошатної оселі, її погляд ви-промінював доброту, а за-сніжене волосся нагадувало мені мою рідну бабусю. Раїса Іванівна з тих людей, до яких притягує неначе магнітом. Як вона цікаво розповідала історії з життя, неначе вчора їх тільки пережила! Наша перша зустріч промайнула миттю, не хотілося закінчувати розмову, але час кликав до роботи.

У травні 2017 року в «Трудовій славі» з’явилася стаття «Якими ж тільки сюрпризами не дивує нас природа!» Я, ставши шанувальником творчості Раїси Іва-нівни, взялася за читання, і яким же було моє здивування, коли у цій статті в одному з абзаців побачила своє прізвище та ім’я. Це авторка згадувала нашу зустріч та висловлювала вдячність за нагородження. Було надзвичайно приємно, я декілька разів перечитувала написане, і це мотивувало мене на добрі вчинки.

Трактори гудуть у полі,
Тож діждались ми весни,
А Ти сьогодні звіт складаєш
Перед Богом і людьми.
Сьогодні в Тебе славна дата,
Життя старалось долю слать -
Душею щедра і багата,
Що можна ще на це сказать?
Усіх Ти знаєш поіменно,
Даруєш нам світлі думки,
Ми ж Тебе любим й щастя зичим
Сьогодні й завтра, й навіки
Від щирого серця здоров’я бажаєм,
Не мила без нього година життя,
А з ним солов’іні пісні понад гаєм,
В здоров’ї - багатство і радість буття.

З повагою Іван Сердюк

Керівники району поспілкувалися з учасниками АТО

За ініціативи голів рай- де ржадміністрації Сергія Завалія та районної ради Тамари Сакари днями відбулася чергова зустріч учасників АТО з представниками влади, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, районних установ, членами районного Центру допомоги учасникам АТО та працівниками районного військового ко-місаріату. Координатором зібрання виступила перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.

Такі регулярні зустрічі допомагають представникам влади бути в курсі усіх проблем, які виникають у військовослужбовців, та дозволяють своєчасно надавати необхідну допомогу. Керівники району звернулися до ветеранів АТО, подякувавши їм за їхню мужність і за мир на Петрівщині. Сергій Володимирович і Тамара Вікторівна запевнили, що вони завжди відкриті до спілкування і зміцнення діалогу, а наразі хочуть особисто почути, які невідкладні проблеми виникають у захисників єдності України у мирному житті та спільно знайти шляхи для їх вирішення. Завдяки активності депутатського корпусу районної ради сьогодні багато рішень приймається на користь учасників АТО і їх сімей. Прийняті і діють відповідні районні програми, згідно з якими надається допомога на лікування, харчування дітей в школі, відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги, енергоефективні заходи тощо. За минулий рік було придбано дві квартири для дітей загиблих учасників АТО. Це стало можливим внаслідок взаємодії з сільськими та селищними радами, яка дає гарні результати.

Життя і становище нації значною мірою залежить від патріотизму її представників, що формується з раннього дитинства шляхом засвоєння національних цінностей. Справжні патріоти це люди, які дійсно люблять свою Батьківщину, поважають історію свого народу, свою культуру та мову. І сьогодні Збройним Силам України вкрай необхідні свідомі громадяни нашого краю, які готові стати на сторожі миру і спокою нашої держави!

Кропивницький міський військовий комісаріат здійснює відбір кандидатів для проходження військової служби за контрактом з числа військовозобов’язаних, які відповідають встановленим вимогам і критеріям відбору та виявили бажання на проходження військової служби за контрактом на посадах офіцерського, старшинського, сержантського чи солдатського складу.

Районний конкурс «До-шкільня року – 2018», який пройшов в Петрівському ДНЗ №1 «Рудана», був ювілейним. Щоправда, цей перший скромний ювілей - конкурс проходив вп’яте, але ж, сподіваємося, не в останнє. Колись малята, які брали участь в перших конкурсах дошкільнят, приведуть на нього власних уже свох малят і згадають свої перші перемоги.

Учасників конкурсу прийшли привітати перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник відділу освіти райдержадміністрації Наталія Гавриленко та директор комунальної установи «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, переможці районних конкурсів дошкільнят 2016 та 2017 років у номінації «Вокал» Софія та Серафим Лєнські, а також переможець конкурсу 2016 року у номінації «Хореографія» Кіра Товстуха, які виступили з художніми номерами.

ГАННІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ПЕТРІВСЬКОГО
РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ХХIV сесія VII скликання
Р І Ш Е Н Н Я

________________ 2018 рок № ________

Про надання згоди
на добровільне об’єднання
територіальних громад та
делегування представника до
складу спільної робочої групи

Розглянувши пропозицію Ганнівського сільського голови та беручи до уваги результати її громадського обговорення, керуючись ч. 3 ст. 5 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування», Ганнівська сільська рада-

З 16 по 20 квітня 2018 року працівниками Петрівського РС в Петрівській ЦРЛ та в КЗ «Петрівський РЦПМСД» проведено позапланові перевірки щодо дотримання правил пожежної та техногенної безпеки.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Станом на 1 квітня 2018 року на пенсійному обліку у Кіровоградській області перебуває 6551 особа з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них до І категорії віднесено 1276 осіб, до ІІ категорії – 3616 осіб, до ІІІ категорії – 1574 особи, до ІV категорії – 84 особи.

Із числа постраждалих від Чорнобильської катастрофи І категорії 983 ліквідаторів отримують пенсію за інвалідністю відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Середній розмір пенсії ліквідаторів-інвалідів – 4164,08 грн.

Згідно з Законом України «Про державний бюджет України на 2018 рік» розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.07.2018 року складатиме 1435,00 грн., з 01.12.2018 року – 1497,00 грн.

17 квітня 2018року ми, слухачі Університету третього віку , відвідали концерт камерного оркестру «Концертіно»(Кіровоградська обласна філармонія, м. Кропивницький). Нам випала чудова нагода насолодитися високим мистецтвом, поринути у світ класичної та сучасної музики, відчути себе одним цілим з майстрами скрипки та контрабасу.

Виступ «Концертіно» подарував незабутні враження, позитивні емоції та по-справжньому весняний настрій!

Тож дякуємо районній державній адміністрації , відділу культури і туризму, відділу освіти за справжнє свято високого музичного мистецтва.

Підсумки Великодньої благодійної акції територіального центру

Великдень – одне з найбільших українських свят, яке символізує перемогу життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю, весняного тепла над зимовим холодом. У цей день родина збирається за столом, традиційно освятивши перед цим великодні кошики. І, мабуть, мало хто з нас, з любов’ю складаючи продукти до святкового кошика, задумувався, що далеко не вcі мають змогу поставити на стіл традиційні великодні страви, і що для багатьох, особливо самотніх та осіб, які мають інвалідність, навіть паска є розкішшю…

У рамках Великодньої благодійної акції територіальним центром проведено збір продуктових наборів до свята Воскресіння Христового для самотніх людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

Громадські та інші роботи тимчасового характеру останнім часом набули популярності, адже вони є своєрідним ланцюжком між роботодавцями і громадянами, які шукають роботу. Так, для безробітних, які не можуть у силу різних причин знайти постійну роботу, це можливість отримати хоч і тимчасовий, але ж гарантований заробіток. А для роботодавців – можливість залучити до виконання тимчасової роботи додаткову робочу силу. Крім того, люди, які виконують тимчасові роботи, мають можливість відновити й певним чином вдосконалити свої професійні навички або набути додаткових, що також позитивно впливає на їхнє подальше працевлаштування. Слід зазначити, що ці роботи мають особливе значення саме для безробітних із сільської місцевості, адже іноді вони стають єдиним джерелом доходів для сімей цієї категорії громадян.

Спортивні новини

Минулого тижня «Інгулець» знову порадував своїх прихильників, у чергових двох іграх здобувши стовідсотковий переможний результат та ще на пару кроків наблизившись до здійснення своєї мрії – завоювання з одного з призових місць чемпіонату, що дасть можливість позмагатися за путівку до Прем’єр-ліги. Власне, тепер, коли ми лише на 2 очки відстаємо від лідера першості – команди «Арсенал-Київ», навіть чемпіонство у Першій лізі видається не таким уже й примарним. Хоча, з огляду на суперників, з якими киянам доведеться зіграти заключні матчі чемпіонату, здається, що більше очкових втрат вони не зазнають. Втім, футбол – гра не завжди прогнозована, тож слід бути готовим до будь-яких сюрпризів.

За офіційними даними від наслідків аварії на ЧАЕС померло 200 тисяч людей. Це не рахуючи тих, хто помер від таких хвороб, як рак, цукровий діабет, серцеві хвороби, рівень захворюваності на які підвищився у 100 разів. У державі народилося 14 000 неповноцінних дітей, близько 70% від народження мають ті чи інші відхилення у здоров’ї. Збільшується кількість психічних і онкологічних захворювань серед молодого покоління.

Радіоактивного забруднення зазнали величезні території. Проведені обстеження показали, що лише в Україні забруднення плутонієм-239 (зі щільністю від 0,1 кюрі й вище на 1 км2.) становило 700 км2, стронцієм-90 (3 і більше кюрі на 1 км2) і цезієм-137 (5 і більше кюрі на 1 км2) понад 3420 км2.

Значного забруднення зазнали водні артерії, особливо річки, що протікають біля ЧАЕС та Київського водосховища, а також водозбірні площі басейнів Дніпра та Прип’яті. Сліди радіоактивності були виявлені в усіх водосховищах Дніпровського каскаду, водою яких користуються понад 30 млн. жителів України.

Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря майданчиком №1 КП «Комунсервіс» Зеленської сільської ради

З метою отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для майданчика №1 КП «Комунсервіс» Зеленської сільської ради, який знаходиться за адресою: Кіровоградська область, Петрівський район, с. Зелене, вул. Миру , буд.17 а, доводить до відома громадськості, що даний об’єкт відноситься до підприємств, що займаються іншими видами діяльності з прибирання. На майданчику знаходиться виробнича лінія з грануляції деревних пелетів.

Об’єкт впливає на атмосферне повітря наступними чинниками:
- за рахунок викидів димових газів при спалюванні відходів деревини в теплогенераторі сушильного агрегату;
- за рахунок викидів деревного пилу від лінії грануляції в процесі виготовлення паливних пелетів;
– за рахунок викидів димових газів при спалюванні відходів деревини в опалювальних приладах;
– за рахунок викидів абразивно-металевого пилу при роботі металообробного верстату;
– за рахунок викидів зварювального аерозолю при здійсненні зварювальних робіт.

Місце найжахливішої у світі ядерної катастрофи стало притулком для дикої природи. Багатство великих тварин навколо Чорнобиля, таких як олень, лось і кабан, випереджає навіть заповідники в регіоні.

Близько 116 тисяч людей були вимушені рятуватись від радіоактивних опадів після вибуху реактора в 1986 році, і ще 220 тисяч були переселені з найбільш забруднених районів, звільнивши зону, яка охопила близько 4200 квадратних кілометрів території України та Білорусі.

«Якими б не були негативні наслідки від радіації на тамтешнє середовище, вони не зрівняються з негативними наслідками від присутності людей, — говорить Джим Сміт з Університету Портсмута у Великобританії. — Своєю повсякденною діяльністю, наприклад, освоюючи землі, займаючись мисливством, лісовим та сільським господарством, ми шкодимо навколишньому середовищу».

Йод і свинець як способи захисту від випромінювання, зелене світіння радіоактивних речовин та інші поширені уявлення про радіацію.

Радіація «створена» людиною

Неправда. Радіація має природне походження. Приміром, сонячне випромінювання теж породжує радіаційний фон. У південних країнах, де дуже яскраве і гаряче сонце, ра-діаційний природний фон досить високий. Він, звичайно, не згубний для людини, але він вищий, ніж в північних країнах. Крім цього, існує й космічне випромінювання, яке від далеких космічних об’єктів доходить до нашої атмосфери.