На генеральній конференції 37-ї сесії ЮНЕСКО 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка було включено до Календаря пам’ятних дат, до відзначення яких ЮНЕСКО приєднуватиметься протягом 2014-2015 років.

Серед основних ювілейних заходів, що проходитимуть в Україні - відкриття оновленого Національного музею Тараса Шевченка, проведення Урочистої академії у Національному палаці мистецтв «Україна», Шевченківського міжнародного літературного конгресу у приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» (із залученням фахівців Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного музею Тараса Шевченка), Всеукраїнського Шевченківського форуму «Свою Україну любіть» (за сприяння Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, Національної спілки письменників України, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького).

За ініціативи громадськості в Адміністрації Президента розглядається пропозиція стосовно установлення відзнаки - ювілейної медалі «200 років від Дня народження Тараса Шевченка.