(Закінчення. Поч. №78)

Савчин БрідІєрархія показового запорозького війська:

  1. Кошовий атаман;
  2. Військовий  суддя.
  3. Військовий писар.
  4. Військовий обозний.
  5. Військовий  асавул.
  6. Військовий  булавничий.
  7. Військовий хорунжий.
  8. Військовий бунчужний
  9. Військовий  перначник.Всі в чини військових  старшин.
  10. Військові  старшини  без  посад  для керівництва загонами.
  11. Полковники.
  12. Полкові старшини. 
    а)  на  посаді писарів
    б) на  посаді осавулів.
  13. Курінні атамани.
  14. Курінні  хорунжі.
  15. Військовий пушкар.
  16. Військовий дувбиш.
  17. Військовий толмач.
  18. Військовий кантарлей.
  19. Військовий шафар.

Кому ж все-таки поставлено  славнозвісного хреста? Що це була за людина,  яке в неї було звання та життєва історія? За 1756 рік  у списках  в курені Пашківському  нараховувалося 280 козаків при отамані Матвії Бойку. Під № 6 числиться Савка Цибодрида. За  допомогою нашого земляка А.В. Пивовара, ми знаходимо в Державному архіві міста Києва список козаків куреня Пашківського за 1770 рік. 

козак на коніПершим у цього списку йде отаман Андрій Копчір, другим (просимо  звернути увагу) – Сава  Цибодрида, а також зверніть увагу на сьоме  прізвище в списку - Іван Шам

Останні два листи засвідчують події, які сталися після ліквідації нової Запорізької Січі. Подальше долю полковника орільської паланки Сави Цибодриги за даними архіву  прослідкувати неможливо - інших документів,  окрім вище зазначених, не  виявлено.   

Земельні ділянки під зимівники  відводилися, як  правило, Кошем, рідше – паланковими правліннями на прохання козаків.  У багатьох  випадках козаки  самі  вибирали собі ділянки (найчастіше на берегах  річок, в місцях  вигідних для випасання худоби, для рільництва)  і вже після цього здобували від Коша «пашпорт», або «білет» на право  користування  цією землею. Як  вище було наведено,  в 1774 році  Сава Цибодрида  заготовляв ліс разом із козаками. На нашу думку, він був необхідний для будівництва свого зимівника.  

В  описі Єлисаветградського  уїзду за 1780 рік бачимо, в строчці під  № 222 «Деревня Савино принадлежит капитану Цибодрыге. Числом  мужского пола 29, женского 20. Число десятин земли  удобной  - 2 000, неудобной - 100».

Таким чином  ми встановили, що в даному селі  похований  полковник Орільської паланки Сава Цибодрига.  

В  цій  історії є ще незвідана сторінка: так на карті  за 1861 рік показано два хрести,  які  стоять поруч. На нашу думку, тут  похований Іван Шам, який не набагато пережив свого товариша.  В честь нього  було перейменовано  село Савовку на село Шамовку.

Микола ПЛАТОШИН, Іскрівський сільський голова
Тетяна  ПЛАТОШИНА, завідуюча Іскрівською сільською бібліотекою

На знімку: місце колишньої козацької переправи, відоме під назвою Савчин Брід.